0

Hogyan kell megfelelően szárítani a ruhákat a szárítóban

23. 03. 2023
Manapság már sok háztartásban találkozhatunk szárítógéppel. Ez egy praktikus segítő, amely nélkül sok család nem tudna meglenni. Ha egyszer kipróbálod ezt az eszközt, soha nem akarsz majd megválni tőle. Mondj örökre búcsút a szárítóállványoknak és a ruhakötéleknek.

 
Miért vásárolj szárítógépet?

És milyen előnyei vannak ennek a modern gépnek? A szárítógép sok helyet takarít meg, amit biztosan értékelni fogsz, ha a lakásban vagy házban nincs túl sok szabad hely. Nem kell majd a szobában tárolni a szárítóállvány, amely terjedelmes és csúnyán néz ki. A nyári hónapokban a ruháid nem foglalnak helyet az erkélyen. A szárítógép is elfoglal egy kis helyet, ezt egyszerűen a mosógép tetejére helyezve egy köztes darab segítségével meg lehet oldani, és szinte semmi sem fog változni a fürdőszobában, a mosókonyhában vagy a konyhában.
Ahogy a szárítógép helyet, úgy időt is takarít meg. Ha kellően jó minőségű modellt vásárolsz, akkor még vasalnod sem kellesz a ruháid. Csak össze kell hajtogatni és már mehet is a szekrénybe. További előnye, hogy több adagot is kimoshatsz egymás után. A hagyományos szárításnál gyakran előfordul, hogy nincs hova akasztani a ruhákat (főleg a nagyobbakat, mint a pólók, pulóverek vagy kabátok). A szárítógép tulajdonosoknak nincs ilyen problémájuk, hiszen a mosógépből egyenesen a szárítógépbe teszik a ruhákat. Így előfordul, hogy a következő adagnál a mosó- és szárítógép egyszerre működik, és az egész folyamat felgyorsul. Allergiásként vagy szőrös kisállat tulajdonosaként is értékelni fogod a szárítógepet. Megszabadítja a ruhákat a nem kívánt portól és szőrzettől, amelyet a szűrők fognak fel, a magas hőmérséklet pedig elpusztítja a baktériumokat.

 

Hogyan működik a szárítógép

A szárítás a forró vagy meleg levegő és az azt követő hűtés elvén működik. A ciklus során a nedvességet hővel távolítja el a gép. A végén a ruhanemű lehűl, így biztosítva azt, hogy nem gyűrődik. A nedvességet vagy gőz formájában a meleg levegővel együtt távolíthatja el a házból (jelen esetben egy kevésbé elterjedt szellőző típusú szárítóról van szó), vagy folyékony formában a hulladék- vagy kondenzvíztartályba (kondenzációs típusú).
Ha már rendelkezel ezzel a modern géppel, van néhány dolog, amit tudnod kell, tehát jól figyelj. Néhány tippet is hoztunk a lehető legjobb szárítási eredmény eléréséhez.
 

Hogyan szárítsuk a ruhákat

Vannak szabályok, amelyeket a szárításnál be kell tartani, hogy a lehető legjobb eredményt és a lehető leghosszabb élettartamot érjük el mind a ruhanemű, mind a szárítógép esetében. A klasszikusokhoz képest már a mosás során bekövetkezik a változás:

 1. Mindig alaposan öblítsd ki a ruhaneműt.
 2. A szárítógépbe tartó ruha esetében ne vidd túlzásba a mosópor adagot. Ha túl sokat használsz belőle, kiszabadulhat a ruhaneműből, és foltokat okozhat a ruhákon.
 3. Ugyanez vonatkozik az öblítőre is, amelyet egyáltalán nem ajánlott használni. Az öblítő a szárító belsejét is eltömíti, ami végzetes következményekkel járhat.
  Ha nem nélkülözheted az öblítő illatát, több lehetőség is van a szer alternatívákra. Vásárolhatsz például papír vagy kifejezetten szárítógépekhez tervezett illatot. A ruhaneműt puhító golyók is praktikus segítségek lehetnek, ráadásul akár 25%-kal csökkentik a száradási időt.
 4. Mindig tartsd be a szárítógép kapacitását. Ha több ruhaneműt teszel bele, előfordulhat, hogy nem szárad meg eléggé, és így nedves marad. Ezért a modell kiválasztásakor ügyelj a kapacitásra, hogy az megfeleljen a mosógép dobjának térfogatának.
 5. Egyes ruhadarabokat egyénileg szükséges megközelíteni. Mindig fordítsd ki a díszítéssel vagy nyomattal ellátott dolgokat, rögzítsd az összes cipzárt, gombot és csatot, a fehérneműt és a kisruhákat speciális vászonzsákba kell helyezni. Megvédi a szárítógéped és a ruhaneműt is.
 6. Bonyolultabb, de még mindig nem egy nehéz dolog a farmerek szárítása szárítógépben. Ezeket mindig bezárt cipzárral és kifordítva szükséges szárítani és mosni. Ha teheted, jobb, ha kimosod, majd csak más farmerrel szárítod, semmi mással. Egyes szárítóknak még speciális programjuk is van az ilyen típusú nadrágokhoz. Egy másik különlegesség a törölközők szárítógépben való szárítása. A legjobb eredmény érdekében csak négy-öt darabot helyezz bele, hogy elegendő hely legyen a levegő bejutásához.

 
Szárítógép szimbólumok

Bizonyára néha meg kell majd küzdened azzal a dilemmával, hogy mit tegyél a szárítóba és mit ne. Ebben segít az egyes darabok címkéjén található szárítógép szimbólum.
A „szárítógép” szimbólum kör alakú jel egy négyzetben. Ha ebben a formában található a ruhákon, az azt jelenti, hogy nem kell aggódnod a ruha szárítóba helyezése miatt. Ha a szárítógép szimbóluma a ruhaneműn át van húzva, ez a jel azt jelenti, hogy "nem szárítható szárítógépbe".
 1. A ruhaneműn lévő szárítási jel egyik változata az is, amelyik egy ponttal van a közepén. Ebben az esetben a ruhákat be lehet tenni a szárítóba, de csak alacsony hőmérsékleten.
 2. Két pont jelöli a normál programmal történő szárítást.
 3. Ha a kör fekete, csak hideg levegős szárítás ajánlott.
Bár a ruhagyártók általában így védik magukat, a ruhaszárító jel nem mindig végleges. Szinte minden ruhadarabon megtalálható a "nem szárítható szárítógépben" szimbólum. A mai szárítók olyan technológiát értek el, hogy még a legfinomabb és legkényesebb anyagokkal is kíméletesek. A kényes programok biztosítják, hogy ne kelljen attól tartanod, hogy mi lesz, ha egy ruhaneműt a szárítógépbe dobsz. Gyakorlatilag minden ruha, ami mosógépben mosható, szárítógépbe is tehető, ha van egy kellően kímélő program rajta.
 

Mit ne tegyél a szárítóba

Ez nem mindig egy egyszerű kérdés. Mint fentebb említettük, nem mindig követhetőek a ruhákon található jelek. Gondosan olvasd el a szárítógép használati utasítását, amelyben minden bizonnyal sok információt találsz. Mindegyik szárítótípusnak kissé eltérő tulajdonságai vannak, ami befolyásolja, hogy mely anyagok kerülhetnek a szárítóba, és mely anyagok nem. És mindig vannak olyan anyagok, amelyek esetében óvatosabbnak kell lenni.
 1. A csipke- és selyemruhák szárításakor fennáll az összemosás vagy tönkremenetel veszélye. Ugyanez igaz a gyapjúra is. Tehát ha azon töprengsz, hogyan szárítsd meg a pulóvereket a szárítóban, a legbiztonságosabb, ha nem kockáztatsz.
 2. Az elasztikus szálas ruhaneműknél fennáll a deformáció és a rugalmasság elvesztésének veszélye.
 3. Nem ajánlott a szárítógépbe gumi alkatrészekkel ellátott ruhákat tenni, amelyek a magas hőmérséklettől megsérülhetnek, valamint a tömésekkel ellátott melltartókat.
 4. Légy óvatos akkor is, ha kisbaba ruhákat szeretnél szárítani, amelyen gyakran van valamilyen nyomtatás. Mindig ellenőrizd a kezelési címkét, és fordítsd ki a nyomtatott oldalát.
 5. Továbbá nem jó ötlet a függönyöket sem szárítóban szárítani, amelyeknél kényelmesebb közvetlenül a helyükre akasztani és hagyni megszáradni.
 

Hogyan kell válogatni a ruhaneműt a szárítóba

Ezt a szárítási lépést teljesen kihagyhatod. Általánosságban elmondható, hogy amit bedobsz a mosógépbe, azt a szárítógépbe rakod át, és nincs tovább válogatás. De sokkal fontosabb a megfelelő program kiválasztása aszerint, hogy az adott tételben milyen anyagok vannak.
 

A szárítógép tönkreteszi a ruhákat?

Ez a hamis következtetés nagyon gyakran hallható, és sok potenciális ügyfél ezért sem vásárol szárítógepet, de ne tévesszen meg ez az állítás. Ennek az ellenkezője az igaz, és a szárítógép jót tesz a ruhaneműnek. Eltávolítja a szöszöket, és puhábbá és simábbá teszi az anyagot.
 

Szárítógép karbantartása 

A rendszeres tisztítás nagyon fontos. A szárítók általában elülső és alsó szűrővel rendelkeznek. Az elülső szűrőt minden szárítás után meg kell tisztítani. Az alsó elegendő havonta egyszer porszívóval alaposan felporszívózni.
Ha nincs lefolyóval ellátott szárítógépe, akkor ügyeljen arra is, hogy mindig ürítse ki és tisztítsa meg a kondenzvíz edényt.
Newsletter

Jó dolgok történnek olyanokkal, akik feliratkoznak hírlevelünkre.

A bejelentkezéssel elfogadja hogy feldolgozzuk személyes adataidat.

kerdesek@d-sport.hu Hétköznap egy órán belül válaszolunk
Partnerek:
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.
Rendezés
Szűrő