0

Címke szimbólumok

Minden bizonnyal mind találkoztunk már olyan jelekkel a ruházati címkéken, melyeknél nem voltunk teljesen biztosak abban, mit is jelentenek. Bizonyos anyagoknál egyértelmű, hogy milyen fokra kell állítani a mosógépet és hogy melyik program a legideálisabb. Néhanapján viszont szükség van egy kis segítségre, erre szolgálnak a mosási szimbólumok. Ezen szimbólumok ismerete rendkívül fontos, mert nekik köszönhetően tudjuk elkerülni a szétmosász, színkopást, a tartósság vesztést, vagy a legrosszabb esetben az anyag teljes szétroncsolódását. Azt, hogy hogyan kell értelmezni a szimbólumokat megtudhatod ebben a cikkben.

Alap szimbólumok az anyagon

Mindig öt szimbólumnak kell lenni feltűntetve az anyagon, és a következő sorrendben: mosás, fehérítés, szárítás, vasalás, professzionális kémiai tisztítás. Ezek mindig megtalálhatók az anyagon, mindig más-más kombinációban, attól függően, mi felel meg legjobban az adott anyagnak. Az alapforma viszont mindig egyforma.

Mosás szimbólum Vasalás szimbólum Szárítás szimbólum Fehérítő szimbólum Tisztító szimbólum

Ha bármely ezen szimbólumok közül át van húzva a ruháján, nem kell sokat gondolkoznia, és azonnal levonhatja a következtetést, hogy az adott tevékenység végzése ezen a ruhadarabon nem ajánlott.
 

Mosási szimbólumok

Ahogyan már fent említettük, a mosásnak megfelelő piktogram a kád.

 1. Ha a kád egy belemártott kézzel van ábrázolva, az azt jelenti, hogy az adott anyagot csak kézzel lehet mosni és maximálisan 40 °C hőfokon.
 2. A kádban található szám azt jelzi mennyi a maximális hőfok, melyen az adott anyag mosható.
 3. Ugyanez a helyzet abban az esteben, ha a kádban a szám helyet egy vagy több pont van ábrázolva, amelyek a víz hőmérsékletére vonatkozó információt helyettesítik. Minél több a pont, annál melegebb vizet lehet használni.

Továbbá érvényes, hogy:

 1. Ha a kád alá van húzva, ez azt jelenti, hogy kímélő mosást kell alkalmazni. Az öblítés során a hőmérsékletnek fokozatosan kell csökkennie, és a csavarásnak gyengének kell lennie. 
 2. Ha megszakítva van aláhúzva az öblítés során a hőmérsékletnek fokozatosan kell csökkennie, és a csavarásnak gyengének kell lennie.
 3. Ha duplán van aláhúzva kifejezetten kímélő mosást kell alkalmazni. Az öblítésnek és a csavarásnak is nagyon gyengédnek kell lennie. Ezenkívül korlátozza a ruhanemű mennyiségét a normál adag egyharmadára. 

Mosási szimbólumok Lépések az anyag mosásához
Mosógépben történő mosás maximálisan 95°C hőfokon és normál mechanikai működés alatt.
Normál öblítés és normál csavarás.
Mosógépben történő mosás maximálisan 60°C hőfokon és normál mechanikai működés alatt.
Normál öblítés és normál csavarás.
Mosógépben történő mosás maximálisan 60°C hőfokon és korlátozott mechanikai működés alatt.
Öblítés folyamatosan csökkenő hőmérséklettel (COOL-DOWN) és gyengéd csavarással.
Mosógépben történő mosás maximálisan 40°C  hőfokon és normál mechanikai működés alatt.
Normál öblítés és normál csavarás.
Mosógépben történő mosás maximálisan 40°C hőfokon és korlátozott mechanikai működés alatt.
Öblítés folyamatosan csökkenő hőmérséklettel (COOL-DOWN) és gyengéd csavarással. Nem szabad kézzel csavarni.
Mosógépben történő mosás maximálisan 40°C hőfokon és kifejezetten korlátozott mechanikai működés alatt. Gyengéd öblítés és gyengéd csavarásNem szabad kézzel csavarni.
Mosógépben történő mosás maximálisan 30°C hőfokon és normál mechanikai működés alatt.
Normál öblítés és normál csavarás.
Mosógépben történő mosás maximálisan 30°C hőfokon és kifejezetten korlátozott mechanikai működés alatt..
Normál öblítés és gyengéd csavarás. Alkalmas szintetikus szálakból készült finom vászon, gyapjú, nem állandó vászon, valamint vatelint és tollat tartalmazó anyagok mosásához. 
Kézzel mosható anyag, maximálisan 40°C hőfokon. Az anyagot nem szabad mosógében mosni.
Óvatos manipuláció szükséges. Alkalmas gyapjú fehérnemű, alsónemű vagy fürdőruha mosásához. 
Az anyagot nem szabad mosni. Óvatos manipuláció szükséges, ha vízzel érintkezett. 

  

Vasalási szimbólumok

Ami a vasalást illeti, ezen ruha szimbólumok sokkal egyszerűbbek. A vasaló sziluettjében található pontok adják meg, hogy az adott anyag milyen fokon és hőmérsékleten vasalható. Ezek a pontok gyakran a vasalót ábrázoló képen belül helyezkednek el. Ismételten, ha a vasaló át van húzva, az anyag nem vasalható. 

 1. •   Alacsony hőmérsékletű vasalás ajánlott, legfeljebb 110 ° C
 2. ••  Vasalható közepes hőmérsékleten, azaz 150 ° C-ig. 
 3. ••• Az anyag alkalmas maximális, azaz 200 ° C-os vasalásra is. 

 Találkozhat olyan ábrázolással is, ahol a vasaló alól gőz párolog. Ebben az esetben ajánlatos gőzölni az adott anyagot. Ellenkezőleg, ha a gőz át van húzva, jobb elkerülni a gőzölést.

Vasalási szimbólumok Lépések az anyag vasalásához
Az anyag vasalható maximális 200 °C-os hőmérsékleten. Alkalmas pamut és vászon anyagoknál.
Az anyag maximálisan 150 °C-os hőmérsékleten vasalható. Alkalmas gyapjú és poliészter keverékű anyagoknál.
Az anyag maximálisan 110 °C-os hőmérsékleten vasalható. Vigyázzon a gőzölésnél. Alkalmas műselyem, viszkóz és likra anyagoknál.
Az anyagot nem szabad vasalni. Az anyag gőzölése nem megengedett. 

 

Szárítási szimbólumok

 Kétfajta ruhaszárítási módszer létezik. Vagy a levegőn történik, vagy ruhaszárító segítségével.

 1. Ha ruha szárítovál rendelkezel, győződj meg róla, hogy a kocka közepén található egy kör. Ha igen, és a szimbólum nincs áthúzva, nyert ügyed van és a ruhadarabod bekerülhet a szárítóba.
 2. A körön belül lehetséges találni egy vagy több pontot is. Ez azt mutatja, hogy mennyire alacsony hőmérsékletű programot kell választani.
 3. Két pont mellett választhatja a normál hőmérsékletű programot. Ha a kör teljesen fekete, csak a hideg levegővel történő szárítás ajánlott. 

 1. Abban az esetben, ha a kockában nem található kör, csak természetes módon lehet szárítani az anyagot. Ez a jel még gyakran ki van egészítve annak az érdekében, hogy pontosítsák az ajánlott eljárást.
 2. Az ívvel vagy egyetlen függőleges rúddal ellátott négyzet azt jelenti, hogy az anyag húron szárítható.
 3. A két vagy több függőleges vonal ugyanezt jelzi, függessze fel a ruhát, de legyen még mindig nedves. A víznek szabadon le kell csöpögnie.
 4. A vízszintes vonal azt jelzi, hogy a ruhának laposan kell száradnia.
 5. Két vízszintes vonalnál hagyja nedvesen a ruhákat és ne csavarja ki őket. 
 6. Ha a fent leírt négyzetek bármelyikét egy vagy több átlós vonal egészíti ki a bal felső sarokban, szárítsa az anyagot az árnyékban.
 7. Kivételes esetekben találkozhat a nem csavarás szimbólummal is, mely úgy néz ki, mint egy kiforgatott, áthúzott rongy. 

Szárítási szimbólumok Lépések az anyag szárításához
Az anyag fogason történő szárítása. 
Az anyag húron történő szárítása.
Az anyagot szétterítve ajánlott szárítani.
Az anyag szárítható ruhaszárítóban normál programon.
Az anyag szárítható ruhaszárítóban kíméletes programon.
  Az anyag nem szárítható ruhaszárítóban.

 

 Fehérítő szimbólumok 

A fehérítő szimbólumok változatossága nem azonos a mosási szimbólumok változatosságával. Csak néhány darab lehetőség létezik, melyekkel gyakran találkozhat.

 1. Az üres háromszög és a "CL" betűkkel ellátott háromszög ugyanazt jelzi. A ruhákat klórtartalmú termékekkel lehet fehéríteni.
 2. Az áthúzott háromszög, akár fehér akár fekete, azt jelzi, hogy az anyag nem fehéríthető.
 3. Ha a fehérítő szimbólum be van satírozva, akkor klórtartalmú fehérítőszerek nem ajánlottak, és hidrogén-peroxid vagy más alapanyagú fehérítő szereket kell használnia.

Fehérítő szimbólumok Lépések az anyag fehérítéséhez
Az anyag fehéríthető klór-tartalmú szerek segítségével. A szimbólum azt jelzi, hogy a fehérítéshez használhat klórt. Csak hidegen higított oldatot használjon.
Az anyag nem fehéríthető olyan szerekkel, melyek klórt tartalmaznak.

  

Professzionális, kémiai tisztítás szimbólumok 

Ezzel a jellel (kör) valószínűleg eléggé ritkán fogsz találkozni. Általában csak egy üres áthúzott körrel fogsz találkozni, mely tiltja a kémiai tisztítást. Elsősorban professzionális vegytisztítóknak készült, akik speciális vegyszereket használnak.

 1. Az F betű lehetővé teszi a szokásos kémiai tisztítást, azaz trifluor-triklór-etán és nehéz benzin használatát. Az oldószerek nem megengedettek. Ezek használatát a P betű engedélyezi.
 2. Ha az A betűvel találkozol, triklór-etén is használható.
 3. A W a nedves tisztítást jelöli. 
 4. Bármely ezen jel aláhúzása azt jelzi, hogy kíméletes megközelítés szükséges. 

Tisztítási szimbólumok Lépések az anyag kémiai tisztításához
Az anyag vegyileg tisztítható az összes általánosan használt oldószerrel, beleértve a P alatt felsoroltakat, valamint a triklór-etént és az 1,1,1-triklór-etánt.
Az anyag vegyileg tisztítható szén-tetrakloriddal, monofluor-triklór-metánnal és az F pontban felsorolt ​​összes oldószerrel.A szokásos mosodai tisztítási eljárások korlátozás nélkül alkalmazhatók.
Az anyag vegyileg tisztítható szén-tetrakloriddal, monofluor-triklór-metánnal és az F pontban felsorolt ​​összes oldószerrel, korlátozott mennyiségű víz hozzáadásával, korlátozott mechanikai hatással vagy korlátozott szárítási hőmérséklet mellett. Önkiszolgáló mosoda nem megengedett.
Az anyagot csak trifluor-triklór-etánnal és nehéz benzinnel lehet vegyileg tisztítani (150-220 ° C közötti desztillációs tartomány, 38-60 ° C lobbanáspont) hagyományos tisztítási eljárásokkal, korlátozás nélkül.
Az anyagot csak trifluor-triklór-etánnal és benzinnel lehet vegyileg tisztítani (desztillációs tartomány 150-220 ° C, lobbanáspont 38-60 ° C), korlátozott mennyiségű víz hozzáadásával vagy korlátozott mechanikai hatással, vagy korlátozott tisztítási vagy szárítási hőmérséklet mellett.
Az anyagot nem szabad kémiailag tisztítani. A foltokan nem szabad szerves oldószerekkel eltávolítani. 

 

Newsletter

Jó dolgok történnek olyanokkal, akik feliratkoznak hírlevelünkre.

A bejelentkezéssel elfogadja hogy feldolgozzuk személyes adataidat.

kerdesek@d-sport.hu Hétköznap egy órán belül válaszolunk
Partnerek:
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.
Rendezés
Szűrő