0

Címke szimbólumok

23. 03. 2023

Mindannyian találkoztunk már olyan jelekkel a ruházati címkéken, amelyekről nem voltunk teljesen biztosak, mit jelentenek. Egyes anyagoknál azonnal látható, hogy hány fokozatra kell beállítani a mosógépet, és melyik programot kell választani. Néha azonban szükség van egy kis segítségre, és a mosási utasítások pontosan ezt biztosítják. Ezeknek a szimbólumoknak az ismerete azért fontos, mert csak nekik köszönhetően előzhető meg a szín és a tartósság elvesztése, vagy legrosszabb esetben az anyag teljes tönkremenetele. Ebből a cikkből megtudhatod, mit jelentenek a ruhaneműn lévő jelek.

Alapvető szimbólumok a ruhaneműn

A ruhaneműn mindig öt jelölés van feltüntetve ebben a sorrendben: mosás, fehérítés, szárítás, vasalás, professzionális vegytisztítás. Ezek mindig különböző változatban találhatóak meg a ruhán, attól függően, hogy az adott ruhához melyik a megfelelő. De az alapforma mindig ugyan az.

Mosás szimbóluma Vasalás szimbóluma Szárítás szimbóluma Fehérítés szimbóluma Vegytisztítás szimbóluma

Ha a ruhákon ezek közül bármelyik át van húzva, nem kell sokáig gondolkodnod, és azonnal arra a következtetésre juthatsz, hogy a kérdéses tevékenységet nem ajánlott elvégezni az adott ruhadarabon. A legtöbb új automata mosógép különböző programokkal segíti a mosást. Ennek ellenére mindenképpen jó ötlet ragaszkodni a címkéken lévő szimbólumokhoz.
 

Mosás szimbólumai 

Mint fentebb említettük, a mosás piktogramja egy kád.

 1. Ha a kád beáztatott kézzel van a képen, az azt jelenti, hogy a ruhaneműt csak kézzel lehet mosni maximum 40 °C-on.
 2. A kád kiegészíthető egy számmal is, amely jelzi, hogy a ruhák milyen maximális hőmérsékleten moshatók.
 3. Ugyanez a helyzet, ha szám helyett egy vagy több pont van a kádban, amely helyettesíti a víz hőmérsékletét. Minél több pont, annál melegebb lehet a víz.

Ezenkívül a következők érvényesek:

 1. Ha a kád alá van húzva, az azt jelenti, hogy a mosás kíméletes kell, hogy legyen. Az öblítés során a hőmérsékletnek fokozatosan kell csökkennie, és a centrifugálási ciklusnak kíméletesnek kell lennie.
 2. Ha az aláhúzás törött, az gyengéd öblítést és centrifugálást jelez, és tiltja a kézi centrifugálást.
 3. A dupla aláhúzás különösen kíméletes mosást jelez. Az öblítés és centrifugálás csak nagyon kíméletes legyen. Ezenkívül korlátozza a ruhanemű mennyiségét a normál mennyiség egyharmadára.

Mosás szimbólumai Mosási és textilmosási eljárás

Ruhamosás mosógépben, maximum 95°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.
A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Ruhamosás mosógépben, maximum 60°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.

A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Ruhamosás mosógépben, maximum 60°C hőmérsékleten és korlátozott mechanikai hatás mellett.

A ruhanemű mosása csökkenő vízhőmérsékleten (COOL-DOWN) és a ruhanemű gyengéd centrifugálása.

Ruhamosás mosógépben, maximum 95°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.

A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Ruhamosás mosógépben, maximum 40°C hőmérsékleten és korlátozott mechanikai hatás mellett.
A ruhanemű mosása csökkenő vízhőmérsékleten (COOL-DOWN) és a ruhanemű gyengéd centrifugálása.
Ruhamosás mosógépben, maximum 40°C hőmérsékleten, erősen korlátozott mechanikai hatás mellett. Gyengéd öblítés és gyengéd ruhanemű centrifugálása. A ruhaneműt nem szabad kézzel centrifugálni.

Ruhamosás mosógépben, maximum 30°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.

A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Ruhamosás mosógépben, maximum 30°C hőmérsékleten, erősen korlátozott mechanikai hatás mellett. Gyengéd öblítés és gyengéd ruhanemű centrifugálása. Alkalmas szintetikus szálakból, gyapjúból készült kényes ruhaneműkhöz, nem tartós színű ruhaneműkhöz, valamint vattát és tollat ​​tartalmazó ruhákhoz.
Kézi mosás maximum 40°C-on. A ruhaneműt nem szabad mosógépben mosni.
Óvatos kezelés. Alkalmas gyapjú ruhákhoz, fehérneműhöz, fürdőruhához stb.
A ruhaneműt nem szabad kimosni. Óvatos kezelés nedves állapotban.

  

Vasalás szimbólumai

Ha vasalásról van szó, a ruhacímkék egyszerűbb változatai közé tartoznak. A vasaló sziluettjén lévő pontok száma árulja el, hogy az adott ruhadarab milyen szinten és hőmérsékleten vasalható. Ezek a pontok gyakran közvetlenül a vasalón is megtalálhatók. Ismétlem, ha a karakter át van húzva, egyáltalán nem vasalható az adott ruhadarab.

 1. •   Alacsony hőmérsékleten ajánlott vasalni, legfeljebb 110 °C fokon
 2. ••  Vasalható közepes hőmérsékleten, azaz maximum 150 °C fokon
 3. ••• Az anyag maximális hőmérsékleten is vasalható, tehát 200 °C fokon.

 A vasaló alól távozó gőz képével is találkozhatunk. Ebben az esetben a gőzölés javasolt. Ha a gőz át van húzva, kerüld el a gőzölést.

Vasalás szimbólumai Ruhák és a textíliák vasalásának eljárása
Ruha vasalása maximum 200 °C vasalási felületi hőmérsékleten. Alkalmas pamuthoz és lenvászonhoz.
Ruha vasalása maximum 150 °C vasalási felületi hőmérsékleten. Alkalmas gyapjúhoz és poliészter keveréket tartalmazó szövetekhez.
Ruha vasalása maximum 110 °C vasalási felületi hőmérsékleten. A gőzőlés csak óvatosan végezhető el. Alkalmas műselyem, viszkóz és lycra anyagokhoz.
A ruhaneműt nem szabad vasalni. A ruhanemű gőzölése és gőzzel történő feldolgozása nem megengedett.

 

Szárítás szimbólumai

A szárításnak két módja van. Akár normálisan, levegőn, akár egy ruhaszárító segítségével.

 1. Ha van otthon szárítógéped, figyelj arra, hogy a kör közepén látsz-e pontot. Ha igen, és a szimbólum nincs áthúzva, nyert ügyed van és ruháid nyugodtan száríthatóak szárítógépben.
 2. Ez a szimbólum egy pontot is tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott programnak alacsonyabb hőmérsékletet kell használnia.
 3. Két pont jelöli a normál hőmérséklet használtát. Ha a kör teljesen fekete, csak hideg levegős szárítás ajánlott

 1. Ha nincs kör a négyzetben, az természetes száradást jelez. Ezt a jelet gyakran kiegészítik valamivel, hogy tisztázzák a konkrét ajánlott eljárást.
 2. A négyzet, amelyben egy ív vagy egy függőleges vonal található, azt jelenti, hogy szabadon ajánlott szárítani egy szárítón.
 3. Két vagy több függőleges vonal ugyanazt jelenti, a ruha szárítón szárítható, de nedvesen. A víznek lehetőséget kell hagyni arra, hogy szabadon csöpögjön.
 4. A vízszintes vonal azt jelzi, hogy a ruháknak centrifugálás nélkül kell megszáradniuk.
 5. Két vízszintes vonalnál hagyjd nedvesen a ruhákat, és ne csavard ki őket.
 6. Ha a fent leírt négyzetek egyikét egy vagy több átlós vonal egészíti ki a bal felső sarokban, a ruhát árnyékban kell szárítani.
 7. Kivételesen találkozhatsz a ne csavard ki jelöléssel is. Úgy néz ki, mint egy csavart, áthúzott rongy

Szárítás szimbólumai
Ruha és textilszárítási eljárás
Ruha szárítása vállfán.
Ruha szárítása szárítón.
Ruha szárítása széthajtva.
A ruhaneműt szárítógépben, normál szárítóprogrammal lehet szárítani.
A ruhanemű szárítógépben, alacsonyabb szárítási hőmérsékleten szárítható.
  A ruhaneműt nem szabad szárítógépben szárítani.

 

Fehérítés szimbólumai

A fehérítéshez használt jelek sokfélesége nem olyan, mint például a mosás szimbólumainál. Csak néhány lehetőség van, amelyekkel gyakran találkozhatsz.

 1. Az üres háromszög és a "CL" betűkkel ellátott háromszög ugyanazt jelenti. A ruhákat klórtartalmú termékekkel lehet fehéríteni.
 2. Az áthúzott háromszög, legyen az fehér vagy fekete, tiltja a fehérítést.
 3. Ha a fehérítő jelzést csíkokkal egészítik ki, a klórtartalmú fehérítők használata tilos, ezért hidrogén-peroxid alapú vagy egyéb fehérítőket kell használni.

Fehérítés szimbólumai Ruha és textilfehérítési eljárás
Lehetőség a ruhanemű fehérítésére klóroldó szerekkel. A szimbólum azt jelenti, hogy a ruhanemű klórral fehéríthető. Csak hideg, hígított oldatot használj.
A ruhaneműt nem szabad klóroldó szerekkel fehéríteni.

  

Professzionális vegytisztító szimbólumok

Valószínűleg nagyon ritkán találkozol majd ezzel a jellel (körrel). Többnyire csak egy üres áthúzott kör lesz, ami tilt minden vegyszeres tisztítást. Elsősorban professzionális vegytisztítóknak készült, amelyek speciális készítményeket használnak.

 1. Az F betű lehetővé teszi a szokásos vegyi tisztítási eljárást, azaz a trifluor-triklór-etán és a nehézbenzin használatát. Oldószer használata tilos. Ezek használatát a P betű engedélyezi.
 2. Az A betű a triklór-etén használatát engedélyezi.
 3. A W a nedves tisztítást jelöli.
 4. E jelek bármelyikének aláhúzása azt jelenti, hogy kíméletes eljárásra van szükség.

Vegyi tisztítás szimbólumai Ruhák és a textíliák vegyi tisztításának eljárása
A ruhanemű vegyileg tisztítható minden általánosan használt oldószerrel, beleértve a P szimbólum alatt felsorolt ​​oldószereket, valamint triklór-etént és 1.1.1-triklór-etánt..
A ruhanemű vegyileg tisztítható tetraklór-eténnel, monofluor-triklór-metánnal és az F szimbólum alatt felsorolt ​​összes oldószerrel.
A szokásos mosodai tisztítási eljárások korlátlanok.
A ruhanemű kémiailag tisztítható tetraklór-eténnel, monofluor-triklór-metánnal és az F szimbólum alatt felsorolt ​​összes oldószerrel, korlátozott víz hozzáadásával vagy korlátozott mechanikai hatással vagy korlátozott szárítási hőmérséklettel. Az önkiszolgáló mosás nem megengedett.
A ruhaneműt vegyileg csak trifluor-triklór-etánnal és nehézbenzinnel (desztillációs tartomány 150-220 °C, lobbanáspont 38-60 °C) lehet a szokásos tisztítási eljárásokkal, korlátozások nélkül tisztítani..
A ruhaneműt vegyileg csak trifluor-triklór-etánnal és nehézbenzinnel (desztillációs tartomány 150-220 °C, lobbanáspont 38-60 °C) lehet tisztítani, korlátozott víz hozzáadásával vagy korlátozott mechanikai hatás mellett, vagy korlátozott tisztítási vagy szárítási hőmérséklettel..
A ruhaneműt nem szabad vegyileg tisztítani. A foltok nem távolíthatók el szerves oldószerekkel.

 

Tekintsd meg további cikkeinket a mosás témájában - Hogyan mossunk cipőt vagy Hogyan szárítsunk megfelelően ruhákat a szárítóban.

Newsletter

Jó dolgok történnek olyanokkal, akik feliratkoznak hírlevelünkre.

A bejelentkezéssel elfogadja hogy feldolgozzuk személyes adataidat.

kerdesek@d-sport.hu Hétköznap egy órán belül válaszolunk
Partnerek:
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.
Rendezés
Szűrő