0
Belépés
Keresés
0 Etess meg

A kosár üres

Nem teszünk hozzá valamit?

Nejnavštěvovanější kategorie zboží

Címke szimbólumok

23. 03. 2023

Mindannyian találkoztunk már olyan jelekkel a ruházati címkéken, amelyekről nem voltunk teljesen biztosak, mit jelentenek. Egyes anyagoknál azonnal látható, hogy hány fokozatra kell beállítani a mosógépet, és melyik programot kell választani. Néha azonban szükség van egy kis segítségre, és a mosási utasítások pontosan ezt biztosítják. Ezeknek a szimbólumoknak az ismerete azért fontos, mert csak nekik köszönhetően előzhető meg a szín és a tartósság elvesztése, vagy legrosszabb esetben az anyag teljes tönkremenetele. Ebből a cikkből megtudhatod, mit jelentenek a ruhaneműn lévő jelek.

Alapvető szimbólumok a ruhaneműn

A ruhaneműn mindig öt jelölés van feltüntetve ebben a sorrendben: mosás, fehérítés, szárítás, vasalás, professzionális vegytisztítás. Ezek mindig különböző változatban találhatóak meg a ruhán, attól függően, hogy az adott ruhához melyik a megfelelő. De az alapforma mindig ugyan az.

Mosás szimbóluma Vasalás szimbóluma Szárítás szimbóluma Fehérítés szimbóluma Vegytisztítás szimbóluma

Symboly žehlení prádla Symboly sušení prádla Symboly bělení bělení Symboly čištění prádla
Ha a ruhákon ezek közül bármelyik át van húzva, nem kell sokáig gondolkodnod, és azonnal arra a következtetésre juthatsz, hogy a kérdéses tevékenységet nem ajánlott elvégezni az adott ruhadarabon. A legtöbb új automata mosógép különböző programokkal segíti a mosást. Ennek ellenére mindenképpen jó ötlet ragaszkodni a címkéken lévő szimbólumokhoz.
 

Mosás szimbólumai 

Mint fentebb említettük, a mosás piktogramja egy kád.

 1. Ha a kád beáztatott kézzel van a képen, az azt jelenti, hogy a ruhaneműt csak kézzel lehet mosni maximum 40 °C-on.
 2. A kád kiegészíthető egy számmal is, amely jelzi, hogy a ruhák milyen maximális hőmérsékleten moshatók.
 3. Ugyanez a helyzet, ha szám helyett egy vagy több pont van a kádban, amely helyettesíti a víz hőmérsékletét. Minél több pont, annál melegebb lehet a víz.

Ezenkívül a következők érvényesek:

 1. Ha a kád alá van húzva, az azt jelenti, hogy a mosás kíméletes kell, hogy legyen. Az öblítés során a hőmérsékletnek fokozatosan kell csökkennie, és a centrifugálási ciklusnak kíméletesnek kell lennie.
 2. Ha az aláhúzás törött, az gyengéd öblítést és centrifugálást jelez, és tiltja a kézi centrifugálást.
 3. A dupla aláhúzás különösen kíméletes mosást jelez. Az öblítés és centrifugálás csak nagyon kíméletes legyen. Ezenkívül korlátozza a ruhanemű mennyiségét a normál mennyiség egyharmadára.

Mosás szimbólumai Mosási és textilmosási eljárás
Praní prádla v pračce při maximální teplotě 95°C

Ruhamosás mosógépben, maximum 95°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.
A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Praní prádla v pračce při maximální teplotě 60°C

Ruhamosás mosógépben, maximum 60°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.

A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Praní prádla v pračce při maximální teplotě 60°C

Ruhamosás mosógépben, maximum 60°C hőmérsékleten és korlátozott mechanikai hatás mellett.

A ruhanemű mosása csökkenő vízhőmérsékleten (COOL-DOWN) és a ruhanemű gyengéd centrifugálása.

Praní prádla v pračce při maximální teplotě 40°C

Ruhamosás mosógépben, maximum 95°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.

A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Praní prádla v pračce při maximální teplotě 40°C Ruhamosás mosógépben, maximum 40°C hőmérsékleten és korlátozott mechanikai hatás mellett.
A ruhanemű mosása csökkenő vízhőmérsékleten (COOL-DOWN) és a ruhanemű gyengéd centrifugálása.
Praní prádla v pračce při maximální teplotě 40°C Ruhamosás mosógépben, maximum 40°C hőmérsékleten, erősen korlátozott mechanikai hatás mellett. Gyengéd öblítés és gyengéd ruhanemű centrifugálása. A ruhaneműt nem szabad kézzel centrifugálni.
Praní prádla v pračce při maximální teplotě 30 °C

Ruhamosás mosógépben, maximum 30°C hőmérsékleten és normál mechanikai hatás mellett.

A ruhaneműk normál öblítése és normál centrifugálása.

Praní prádla v pračce při maximální teplotě 30 °C Ruhamosás mosógépben, maximum 30°C hőmérsékleten, erősen korlátozott mechanikai hatás mellett. Gyengéd öblítés és gyengéd ruhanemű centrifugálása. Alkalmas szintetikus szálakból, gyapjúból készült kényes ruhaneműkhöz, nem tartós színű ruhaneműkhöz, valamint vattát és tollat ​​tartalmazó ruhákhoz.
Ruční praní prádla při maximální teplotě 40 °C Kézi mosás maximum 40°C-on. A ruhaneműt nem szabad mosógépben mosni.
Óvatos kezelés. Alkalmas gyapjú ruhákhoz, fehérneműhöz, fürdőruhához stb.
http://www.koko-shop.cz/fotocache/gallery/osetrovani_pradla/Prani-00-99.png A ruhaneműt nem szabad kimosni. Óvatos kezelés nedves állapotban.

  

Vasalás szimbólumai

Ha vasalásról van szó, a ruhacímkék egyszerűbb változatai közé tartoznak. A vasaló sziluettjén lévő pontok száma árulja el, hogy az adott ruhadarab milyen szinten és hőmérsékleten vasalható. Ezek a pontok gyakran közvetlenül a vasalón is megtalálhatók. Ismétlem, ha a karakter át van húzva, egyáltalán nem vasalható az adott ruhadarab.

 1. •   Alacsony hőmérsékleten ajánlott vasalni, legfeljebb 110 °C fokon
 2. ••  Vasalható közepes hőmérsékleten, azaz maximum 150 °C fokon
 3. ••• Az anyag maximális hőmérsékleten is vasalható, tehát 200 °C fokon.

 A vasaló alól távozó gőz képével is találkozhatunk. Ebben az esetben a gőzölés javasolt. Ha a gőz át van húzva, kerüld el a gőzölést.

Vasalás szimbólumai Ruhák és a textíliák vasalásának eljárása
Žehlení prádla při maximální teplotě žehlicí plochy 200 °C Ruha vasalása maximum 200 °C vasalási felületi hőmérsékleten. Alkalmas pamuthoz és lenvászonhoz.
Žehlení prádla při maximální teplotě žehlicí plochy 150 °C Ruha vasalása maximum 150 °C vasalási felületi hőmérsékleten. Alkalmas gyapjúhoz és poliészter keveréket tartalmazó szövetekhez.
Žehlení prádla při maximální teplotě žehlicí plochy 110 °C Ruha vasalása maximum 110 °C vasalási felületi hőmérsékleten. A gőzőlés csak óvatosan végezhető el. Alkalmas műselyem, viszkóz és lycra anyagokhoz.
Prádlo se nesmí žehlit A ruhaneműt nem szabad vasalni. A ruhanemű gőzölése és gőzzel történő feldolgozása nem megengedett.

 

Szárítás szimbólumai

A szárításnak két módja van. Akár normálisan, levegőn, akár egy ruhaszárító segítségével.

 1. Ha van otthon szárítógéped, figyelj arra, hogy a kör közepén látsz-e pontot. Ha igen, és a szimbólum nincs áthúzva, nyert ügyed van és ruháid nyugodtan száríthatóak szárítógépben.
 2. Ez a szimbólum egy pontot is tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott programnak alacsonyabb hőmérsékletet kell használnia.
 3. Két pont jelöli a normál hőmérséklet használtát. Ha a kör teljesen fekete, csak hideg levegős szárítás ajánlott

 1. Ha nincs kör a négyzetben, az természetes száradást jelez. Ezt a jelet gyakran kiegészítik valamivel, hogy tisztázzák a konkrét ajánlott eljárást.
 2. A négyzet, amelyben egy ív vagy egy függőleges vonal található, azt jelenti, hogy szabadon ajánlott szárítani egy szárítón.
 3. Két vagy több függőleges vonal ugyanazt jelenti, a ruha szárítón szárítható, de nedvesen. A víznek lehetőséget kell hagyni arra, hogy szabadon csöpögjön.
 4. A vízszintes vonal azt jelzi, hogy a ruháknak centrifugálás nélkül kell megszáradniuk.
 5. Két vízszintes vonalnál hagyjd nedvesen a ruhákat, és ne csavard ki őket.
 6. Ha a fent leírt négyzetek egyikét egy vagy több átlós vonal egészíti ki a bal felső sarokban, a ruhát árnyékban kell szárítani.
 7. Kivételesen találkozhatsz a ne csavard ki jelöléssel is. Úgy néz ki, mint egy csavart, áthúzott rongy

Szárítás szimbólumai
Ruha és textilszárítási eljárás
Sušit prádlo na věšáku Ruha szárítása vállfán.
Sušit prádlo na šňůře Ruha szárítása szárítón.
Sušit prádlo rozložené naplocho Ruha szárítása széthajtva.
Prádlo se může sušit v bubnové sušičce A ruhaneműt szárítógépben, normál szárítóprogrammal lehet szárítani.
Prádlo se může sušit v bubnové sušičce při nižší teplotě sušení A ruhanemű szárítógépben, alacsonyabb szárítási hőmérsékleten szárítható.
 Prádlo se nesmí sušit v bubnové sušičce A ruhaneműt nem szabad szárítógépben szárítani.

 

Fehérítés szimbólumai

A fehérítéshez használt jelek sokfélesége nem olyan, mint például a mosás szimbólumainál. Csak néhány lehetőség van, amelyekkel gyakran találkozhatsz.

 1. Az üres háromszög és a "CL" betűkkel ellátott háromszög ugyanazt jelenti. A ruhákat klórtartalmú termékekkel lehet fehéríteni.
 2. Az áthúzott háromszög, legyen az fehér vagy fekete, tiltja a fehérítést.
 3. Ha a fehérítő jelzést csíkokkal egészítik ki, a klórtartalmú fehérítők használata tilos, ezért hidrogén-peroxid alapú vagy egyéb fehérítőket kell használni.

Fehérítés szimbólumai Ruha és textilfehérítési eljárás
Možnost bělení prádla prostředky uvolňujícími chlór Lehetőség a ruhanemű fehérítésére klóroldó szerekkel. A szimbólum azt jelenti, hogy a ruhanemű klórral fehéríthető. Csak hideg, hígított oldatot használj.
Prádlo se nesmí bělit prostředky, které uvolňují chlór A ruhaneműt nem szabad klóroldó szerekkel fehéríteni.

  

Professzionális vegytisztító szimbólumok

Valószínűleg nagyon ritkán találkozol majd ezzel a jellel (körrel). Többnyire csak egy üres áthúzott kör lesz, ami tilt minden vegyszeres tisztítást. Elsősorban professzionális vegytisztítóknak készült, amelyek speciális készítményeket használnak.

 1. Az F betű lehetővé teszi a szokásos vegyi tisztítási eljárást, azaz a trifluor-triklór-etán és a nehézbenzin használatát. Oldószer használata tilos. Ezek használatát a P betű engedélyezi.
 2. Az A betű a triklór-etén használatát engedélyezi.
 3. A W a nedves tisztítást jelöli.
 4. E jelek bármelyikének aláhúzása azt jelenti, hogy kíméletes eljárásra van szükség.

Vegyi tisztítás szimbólumai Ruhák és a textíliák vegyi tisztításának eljárása
Prádlo se může chemicky čistit všemi obvykle používanými rozpouštědly A ruhanemű vegyileg tisztítható minden általánosan használt oldószerrel, beleértve a P szimbólum alatt felsorolt ​​oldószereket, valamint triklór-etént és 1.1.1-triklór-etánt..
Prádlo se může chemicky čistit tetrachlorethenem, monofluortrichlormethanem a všemi rozpouštědly uvedenými pod symbolem F A ruhanemű vegyileg tisztítható tetraklór-eténnel, monofluor-triklór-metánnal és az F szimbólum alatt felsorolt ​​összes oldószerrel.
A szokásos mosodai tisztítási eljárások korlátlanok.
Prádlo se může chemicky čistit tetrachlorethenem, monofluortrichlormethanem a všemi rozpouštědly uvedenými pod symbolem F A ruhanemű kémiailag tisztítható tetraklór-eténnel, monofluor-triklór-metánnal és az F szimbólum alatt felsorolt ​​összes oldószerrel, korlátozott víz hozzáadásával vagy korlátozott mechanikai hatással vagy korlátozott szárítási hőmérséklettel. Az önkiszolgáló mosás nem megengedett.
Prádlo se může chemicky čistit pouze trifluortrichlorethanem a těžkým benzínem A ruhaneműt vegyileg csak trifluor-triklór-etánnal és nehézbenzinnel (desztillációs tartomány 150-220 °C, lobbanáspont 38-60 °C) lehet a szokásos tisztítási eljárásokkal, korlátozások nélkül tisztítani..
Prádlo se může chemicky čistit pouze trifluortrichlorethanem a těžkým benzínem A ruhaneműt vegyileg csak trifluor-triklór-etánnal és nehézbenzinnel (desztillációs tartomány 150-220 °C, lobbanáspont 38-60 °C) lehet tisztítani, korlátozott víz hozzáadásával vagy korlátozott mechanikai hatás mellett, vagy korlátozott tisztítási vagy szárítási hőmérséklettel..
Prádlo se nesmí chemicky čistit A ruhaneműt nem szabad vegyileg tisztítani. A foltok nem távolíthatók el szerves oldószerekkel.

 

Tekintsd meg további cikkeinket a mosás témájában - Hogyan mossunk cipőt vagy Hogyan szárítsunk megfelelően ruhákat a szárítóban.

Newsletter

Jó dolgok történnek olyanokkal, akik feliratkoznak hírlevelünkre.

A bejelentkezéssel elfogadja hogy feldolgozzuk személyes adataidat.

Rendezés
Szűrő