0

Batikolás: folyamatok, minták és módszerek

23. 03. 2023
Azok az idők, amikor a batikolást a hippi közösség felismerhető elemeként tekintették, rég elmúltak, és ez az eredeti technika újra divatba jött. Viszonylag kevéssé ismert tény, hogy a batikolás története az időszámításunk előtti 4. századra nyúlik vissza, és az ókori Egyiptomból ered.
A legnagyobb előny, amire a batikolástechnika büszke lehet, a 100%-os eredetiség és a minta megismételhetetlensége. Ráadásul ez egy nagyon egyszerű módszer is, és szinte mindenki saját otthona kényelmében eltudja végezni a batikolást. Tehát ha úgy érzed, hogy ruháid megérdemelnek egy kis újítást, ne habozz! Keress otthon bármilyen minta nélküli textilt, és hajrá. A képzeletnek nincs határa. De valójában akkor hogyan is végezzük el a batikolást egy pólón?

Mire lesz szükséged és hogyan kell kezelni a színeket?

A batikolt anyagon és festéken kívül, amelyek magától értetődőek, egyszerű felszerelésre is szükséged lesz, amely megakadályozza a környező tér nem kívánt elszíneződését. A batikolás megkezdése előtt készíts elő minden eszközt. Nagyon fontos a terület előkészítése a színezéshez. Az asztal védelmére használj például műanyag terítőt, szemeteszsákot vagy más vízhatlan lepedőt. Hasonlóképpen biztosítsd az alatta lévő helyet. Arra az esetre, ha a festék véletlenül kifolyna, készíts elő néhány törlőkendőt vagy szalvétát, amelyeket beszennyezhetsz. 

Batik színek

A batikoláshoz teljesen elegendőek a textilfestékek vagy a batikoláshoz szükséges festékek, amelyeket általában boltban vagy az interneten vásárolunk. Különböző árnyalatokban árulják, vagy a batikolt mintára keverheted "álmaid" színárnyalatát. A színeket mindig a csomagoláson található utasítások szerint kezeld (a színeket hidegen használjuk, vagy az anyaggal együtt kell forralni). De mindig tartsd észben, hogy a kevert színnek kicsit sötétebbnek kell lennie, mint az elérni kívánt árnyalat.

A legnagyobb előny, amire a batikolástechnika büszke lehet, a 100%-os eredetiség és a minta megismételhetetlensége.

Ha környezetbarátabb utat szeretnél választani, a vásárolt színek helyett választhatsz a természetes színezékek közül néhányat (kurkuma, avokádó, cékla stb.). A batik még a vadabb színeket is elbírja, ezért ne féljünk többet kombinálni belőlük – például elevenítsük fel a batikolt mintát szivárvánnyal.

Szövetek batikoláshoz, vagy bármi, ami kéznél van

A leginkább ajánlott batikoláshoz alkalmas szövet általában a 100%-os pamut vagy len, mivel a szintetikus anyagokat sokkal nehezebb festeni. A szín sokkal jobban tapad a pamuthoz, így nem kell aggódnod az eredmény miatt. Alapvetően bármilyen minta nélküli anyagot vagy ruhadarabot meg lehet próbálni festeni. Általában persze a szín sokkal jobban megragad a világosabb árnyalatokon, mint a sötétebb felületeken. Vess egy pillantást a fehér ruhák kínálatára. Ne feledd azt sem, hogy nem muszáj csupán sima pólókra korlátozódnod, hanem kísérletezhetsz például batikolt zoknival vagy batikolt melegítőnadrággal is. Fontos, hogy az anyagot öblítő nélkül mossuk ki, és vasaljuk ki, hogy a lehető legjobb eredményt érjünk el.

A színrögzítés módszerei

Többféle technika is létezik például egy batikolt póló elkészítésére. Ezek meleg vagy hideg batikolású módszerek.
  1. Batikolás forró fürdőben - A batikolás egyik módja az, hogy az anyagot forró színfürdőben áztatják és forralják. Először a szövetet hideg vízbe kell meríteni, majd össze kell kötni és egy bizonyos időre belemeríteni a festékkeverékbe. Kivétel után hagyjuk kihűlni és tegyük 5 percre az ecetes oldatba. Ezután öblítsük le, és távolítsuk el a gumiszalagokat. Öblítsük le újra, és csavarás nélkül tegyük a szárítóra. Ennek a technikának az a hátránya, hogy több színnel nem lehet dolgozni.
  2. Hidegbatikolás - Ha érdekel, hogyan lehet több színnel batikolni, a hidegbatikolás technika lesz a legmegfelelőbb számodra. A hidegbatikolt színeket azonban utólag mindig megfelelően rögzíteni kell. A fixálót általában a hidegbatikolt festék csomagja tartalmazza. Használj gumiszalagot vagy zsinórt az anyag egyensúlyba hozásához az elérni kívánt motívumnak megfelelően. Ezután áztasd hideg vízbe, és óvatosan csavard ki, hogy a folyadék mindenhova bejusson. Ezután ecsettel, applikátorral vagy fecskendővel vigdd fel az utasítás szerint elkészített színt. Most jön a rögzítő. Alkalmazása és a hatásidő lejárta után öblítsd le az anyagot és hagyjd szabadon megszáradni. Viselet előtt gyengéden mosd ki.
  3. Mikrohullámú sütős batikolás - A mikrohullámú sütőben a batikolt minta a hőt használja a szín rögzítéséhez. Az előkészített festett anyagköteget műanyag zacskóba helyezzük, amelyet megfelelően lezárva egy tálba helyezünk. Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és kapcsold be 20 percre a legmagasabb teljesítményen. Fontos, hogy tűz elkerülésének érdekében a mikrohullámú sütőt állandó felügyelet alatt tartsuk. A melegítési idő letelte után merítsd az anyagot 20 percre az ecetes oldatba. Ezután távolítsd el a zsinórokat vagy a gumiszalagokat, öblítsd le hideg vízzel, és hagyjd megszáradni.
  4. Batikolás mosógépben - Ennek a módszernek az az előnye, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem érintkezel a festékkel, így nem áll fenn a szennyeződés veszélye. Szükséges azonban a mosógéphez megfelelő speciális szín beszerzése. A ruhadarabot kösd össze, majd kövesd a csomagoláson található utasításokat.

  Hogyan kell batikolni? – batikolási módszerek

  A batikolás alapvető lényege, hogy megakadályozzuk a színek bejutását bizonyos helyekre. Ezt különféle módszerekkel érhetjük el. Ezek szerint különböztetjük meg és nevezzük meg a batikolási technikákat. A szöveteket viasszal, préseléssel, kötéssel, hajtogatással, foltvarrással vagy ezen technikák kombinációival lehet eltakarni. Itt bemutatjuk az alapvető eljárásokat.
  1. Kötött batikolás - A kötött batikolás az egyik legklasszikusabb és legelterjedtebb módja a ruhák színekkel való díszítésének. Valójában az anyag megkötéséről, majd festéséről van szó, hogy különböző mintákat hozzunk létre. A kötözési és festési folyamatot annyiszor megismételheted, ahányszor csak akarod. A végső festés után távolítsd el a zsinórokat az anyagról, öblítsd le és rögzítsd a színeket ecetes vízben.
  2. Szavóso batikolás - TEz a Szavós batikolási technika valójában nem festés, hanem fehérítés alapján működik. Ezért válassz sötétebb színű anyagot/ruházatot, hogy az eredmény kellően látható legyen. Például a farmer batikolásához nagyon alkalmas a fehérítési módszer, mivel jól áll a kék színnel szemben. Amikor Szavóval vagy más hasonló klóros termékkel dolgozol, mindig használj gumikesztyűt, és jól szellőző helyen dolgozz. A batikoláshoz használhatsz klasszikus kötözést vagy sablont. Alkalmazd a Szavót az anyagra szivaccsal, ecsettel vagy permetezővel, attól függően, hogy mi felel meg neked. Ha nem szeretnél kétoldalas motívumot, helyezz egy műanyag betétet a ruha eleje és háta közé. Hagyjd a Szavót hatni, amíg el nem éred a kívánt fehérítési intenzitást. Ezután öblítsd le és mosd ki a ruhadarabot.
  3. Gyűrött batikolás - A gyűrött batikolás az egyik legegyszerűbb mód, de az eredménye sokszor kiszámíthatatlan. A legjobban túlméretezett anyagokon működik. Az anyagot rendszeresen a lehető legkisebb térfogatra gyűrjük össze. Ezt követően a szövetcsomagot nejlonharisnyába helyezzük, madzaggal rögzítjük és befestjük.
  4. Szórt batikolás - A szórt batikolásnál a legnagyobb különbség a színes felvitelben rejlik, amely sokkal több teret enged a fantáziának és a motívumok változatosságának. Először áztasd be a festett anyagot egy kanál sóval vízbe, és egy műanyag fóliára helyezd el. Ezután tetszés szerint szórd meg a porszínek segítségével különböző minták kialakításához. Fedd le az egészet egy második réteg műanyag fóliával, és óvatosan tekerd fel. Helyezd a tekercset műanyag zacskóba, és gondosan zárd le. A színeket forrásban lévő vízben vagy mikrohullámú sütőben rögzítsd.
  5. Varrott batikolás - A varrott batikolás a kötött batikhoz hasonló elven alapul. Gumi vagy zsinór helyett azonban varrással és húzással hoz létre mintát, amely specifikusabb mintákat és nagyobb részleteket tesz lehetővé. Használj erős cérnát, és varrd át a vonalakat kétszer, ha kifejezőbb mintát szeretnél elérni.
  6. Viasz batikolás - A viasz batikolás valószínűleg a legösszetettebb az összes lehetőség közül, jobban megfelel a haladóknak. Alapvetően az a lényeg, hogy a viaszréteggel borított helyekre a szín nem tud eljutni. Az első lépés az anyag kellő kinyújtása. Ehhez használj speciális keretet vagy szőnyeget, amelyre rögzíted a csipeszeket vagy csatokat. Ha az anyag nincs eléggé kihúzva, a viasz megolvad, ezért nagyon figyelj erre a lépésre. Olvasszd fel a viaszt és fesd le vele a kívánt mintát az anyagra (ecsettel vagy pálcával). Ennél a technikánál a hideg batikolásra szánt festékeket kell használni, mert a forrásban lévő víz feloldja a viaszt, ami nem kívánatos. Festés után langyos vízben mosd ki a ruhadarabot, majd újságpapírra terítve hagyjd száradni. Ezután óvatosan hámozzuk le a viaszt, például egy evőeszköz késsel. Ha viasz maradt az anyagon, vasad át újságpapírra vasalóval (az újság felszívja a viaszt).

  Batikolás - minták

  Meglepő lehet számodra, hogy mennyi mindent lehet elérni a batikolt mintákkal. Ezeket leggyakrabban gumiszalagok segítségével érik el, aminek köszönhetően lehetetlen, hogy a szín elérje a szövet egyes részeit.
  1. Csíkok - A batikolt csíkokat úgy lehet elérni, hogy az anyagot palacsintához hasonló tekercsbe tekerjük. Ezután rendszeres időközönként gumiszalaggal összekötjük. Ha a függőleges csíkokat szeretnél, tekerd fel az anyagot alulról felfelé. Ha viszont vízszintes csíkokat akarsz elérni, akkor a tekerés iránya balról jobbra (vagy fordítva) történjen.
  2. Spirál - A spirál valószínűleg az egyik leggyakrabban használt motívum. A batikolás során úgy hozhatod létre, hogy a ruhadarabot egy lapos szőnyegre teszed, és két ujjal felemeled az anyag egy részét oda, ahol a spirál közepét szeretnéd, hogy legyen. Ezután kezd el forgatni az anyagot a közepe körül, amíg az egészét fel nem tekered, és egyfajta lapos golyót hozol létre, amelyet gumiszalaggal kötsz össze. Használj legalább hármat, és helyezd el azokat úgy, hogy pontosan a közepén metsszék egymást. Minél több a gumiszalag, annál hangsúlyosabb lesz a spirál. Csak rajtad múlik.
  3. Körök - Ismét fogd meg az anyagot ott, ahol szeretnéd, hogy a kör középpontja legyen. Húzd egy kicsit a szőnyeg fölé, és kösd gumiszalaggal össze amolyan "lófarokba". Minél hosszabb a kiálló anyagdarab, annál nagyobb a kör sugara. Ha több kört szeretnél létrehozni, helyezz tetszőleges számú gumiszalagot az első gumiszalag alá.
  Még ha nem is vagy biztos abban, hogyan fog kinézni az anyag a folyamat után, ne ess kétségbe. Tapasztalatot csak gyakorlással szerezhetsz, és idővel minden bizonnyal saját módszereket fogsz kitalálni a legjobb eredmény elérése érdekében. Ha pedig nem batikolni, hanem batikolt terméket szeretnél, tekintsd meg kínálatunkat.
  Newsletter

  Jó dolgok történnek olyanokkal, akik feliratkoznak hírlevelünkre.

  A bejelentkezéssel elfogadja hogy feldolgozzuk személyes adataidat.

  kerdesek@d-sport.hu Hétköznap egy órán belül válaszolunk
  Partnerek:
  Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.
  Rendezés
  Szűrő