0

Légzőgyakorlatok gyerekeknek

08. 11. 2022
A gyermekek légzőgyakorlatainak kicsit más a küldetése, mint a felnőttek esetében. A felnőttek légzőgyakorlatainak pihentető és egészségre gyakorolt ​​hatásai mellett a gyerekeknél alkalmazottak, például rossz kiejtés esetén a logopédiás kezelés részeként működhetnek. Nem kell aggódni a gyermek ellenállása miatt, mert ezek a gyakorlatok nagyon szórakoztatóak és nem időigényesek. Lássuk tehát, mire való a helyes légzésgyakorlat gyerekeknek, és egyáltalán hogyan kell elvégezni.

Légző- és artikulációs gyakorlatok

A rossz kiejtés miatt a légzésgyakorlatokat a logopédia részeként gyakorolják. A helyes légzéssel nemcsak a kisgyermekkori beszédtanulást támogatjuk, hanem megelőzhetjük a hibákat, beszédzavarokat is. Ezért a logopédusnak számos eszköze van az irodájában, amelyek első pillantásra szórakoztató játéknak tűnnek a gyermek számára. Példa erre a fújó lottó, amikor a gyermek a lélegzetével próbálja a labdát egy keretbe helyezett képre jutatni. Egyéb segédeszközök közé tartozik például a fújó foci, vagy a különféle szélmalmok és hasonlók.

Relaxációs és légzőgyakorlatok gyerekeknek

A relaxációs légzőgyakorlatok kombinálhatók például gyermekjóga vagy aromaterápia gyakorlásával. A gyerekek biztosan élvezni fogják a virágok vagy gyógynövényes párnák illatát, az illatos levegőt az orrukon keresztül lélegzik be, majd a szájukon keresztül lassan kifújják. Ami a jógagyakorlatokat illeti, a gyerekek minden bizonnyal szeretni fogják a fekvő gyakorlatokat, amelyekben például egy papírcsónakot helyezünk a hasukra. A gyermek megpróbálja úgy mozgatni a csónakot, hogy annak mozgása a tenger mozgását szimulálja. A gyakorlat során megtanul helyesen lélegezni a hasába.
Tipp: A kényelmes légzőgyakorlatokhoz a gyerekeknek csak gyerekpólóra és melegítőnadrágra van szükségük.

Légzőgyakorlatok gyerekeknek óvodában

Szintén sok pedagógus végez szórakoztató és erőszakmentes légzőgyakorlatokat a gyerekekkel való játék részeként, éppen a beszéd és a helyes artikuláció elősegítése érdekében, amivel már korán megelőzhető a logopédus beavatkozása. Óvodában, gyerekcsoportban vagy bölcsődében valóban nagyon sok „játék” létezik légzőgyakorlatokhoz. Ilyenek például a:
 1. buborékfújóba fújni
 2. a pingpong labdák áthelyezése az asztal másik oldalára lélegzettel
 3. buborékok létrehozása egy pohár vízben és habfürdőben
 4. léggömbök felfújása
 5. fúvós hangszerek kipróbálása
 6. vagy esetleg üvegfelületekre lélegezni, majd ujjaikkal képeket festeni a ködös területekre

Légzési rehabilitáció gyermekeknél

A gyermekek számára készült légzőgyakorlatokat egészségügyi okokból is alkalmazzák. Ezek sokfélék lehetnek, például:
 • asztma
 • allergia
 • pszichoszomatikus légszomj
 • a félelem és a kellemetlen pszichológiai érzések enyhítése
 • vagy lábadozás légúti betegség, például hörghurut vagy tüdőgyulladás után
Ezeket a gyakorlatokat orvos vagy gyógytornász felügyelete mellett végezzük, miközben a gyermekkel ismertetjük folyamatot és a gyakorlatok helyessége folyamatosan ellenőrizve van. Az orvosok és gyógytornászok rendelőiben különféle légzésrehabilitációs segédeszközöket találunk a gyakorlatok segítésére. Ezek általában inhalációs légzőkészülékek, motivációs elemekkel ellátott spirométerek (pl. a gyereknek a kilégzéssel minél magasabbra kell juttatnia a labdát stb.) vagy légzőtrénerek.
Tipp: Nemrég írtunk egy kézikönyvet is a felnőtteknek szóló légzőgyakorlatokhoz. Főleg fáradtság, depresszió és álmatlanság esetén alkalmazzák.

Newsletter

Jó dolgok történnek olyanokkal, akik feliratkoznak hírlevelünkre.

A bejelentkezéssel elfogadja hogy feldolgozzuk személyes adataidat.

kerdesek@d-sport.hu Hétköznap egy órán belül válaszolunk
Partnerek:
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky společnosti Google.
Rendezés
Szűrő